perjantai 19. elokuuta 2016

Harvest time

Elokuu on ehtinyt jo yli puolenvälin, joten on hyvä hetki katsoa, mitä on tapahtunut parvekepuutarhassani. 


Tänä vuonnahan kylvin parvekkeelleni kirsikkatomaatteja, tilliä, pinaattia, persiljaa, lehtikaalia, basilikaa ja lehtisalaattia. Joko kasvuolosuhteet ovat olleet huonot tai puutarhuri laiska, sillä näistä on jäljellä enää kirsikkatomaatit, basilika ja yksi ruukullinen persiljaa. 


Pinaatit eivät koskaan ottaneet tuulta purjeisiinsa, ja päästin kitukasvuiset taimet tuskistaan jo alkukesästä. Lehtikaalia oli tulossa sen verran runsaasti, etten jäänyt surkuttelemaan pinaattien kohtaloa. Vaan kuinka kävikään lehtikaalille? Muutaman harvennuskerran jälkeen niiden lehtiin alkoi ilmestyä reikiä. En kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota siinä vaiheessa, vaan annoin niiden jatkaa normaalia eloaan. Jossakin vaiheessa reikiä olikin sen verran, että kokonaisen taimen lehdet olivat tipotiessään. Aloin tutkia asiaa tarkemmin ja löysin syypään reikiintymiseen. Lehtien alapinnoilla asusti toukkia, jotka pistivät lehtikaalini parempiin suihin. Siinä vaiheessa lehtikaaliruukut saivat lähtöpassit biojäteasiaan. 


Lehtisalaatti sen sijaan kasvoi melko rehevänäkin, ja sain napsittua muutamat lehdet salaatin joukkoon ja leivän päälle. Tätä olisi hyvin riittänyt vain yksi ruukullinen, sillä tämä vaatii jonkin verran tilaa ympärilleen. Ehkä tilanahtaudesta tai puutarhurin huonosta muistista johtuen, lehtisalaatit jäivät hieman huonolle kastelulle ja suurin osa niistä kuivui ruukkuunsa. Samoin kävi tillille, joka oli istutettuna jo alunperin vääränlaiseen ruukkuun. Tillistäkin ehdin napsia muutamat oksat ruuuanlaittoon ennen kuivahtamista. Tilli vaatisi selkeästi suuremman ruukun itselleen, jotta se kasvattaisi tuuheita oksia ja kuivuus ei iskisi noin nopeasti.

Tänäkin vuonna voittajiksi siis selviytyvät kirsikkatomaatit ja basilikat. Persiljankin menestys on kohtalainen, sillä kolmesta ruukusta yksi näyttää erittäin elinvoimaiselta. Herkulliset tomaatit aion syödä sellaisenaan leivän päällä tai salaatissa, mutta runsaasta basilikasadosta minun olisi tarkoitus tehdä pestoa. 

Millainen puutarhakesä teillä on ollut?

2 kommenttia:

 1. Voi kehtaanko edes sanoa, mutta minulla ei ollut yrtinyrttiä, sen paremmin, kuin kaalia tai tomattejakaan kylvettynä. En oikein itsekkään ymmärrä miksei ollut. Viime kesänä kasvatin tomattia ja perunaakin sellaisessa puisessa kukkalaatikossa. Jospa ensi kesänä sitten taas saisin aikaiseksi laittaa, edes jotakin..:)
  Mukavaa viikonloppua!....ja nuo tomatit ovat varmasti hyviä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehtaa hyvinkin sanoa! Onenapuutkin pitävät huilivuosia ;) Aina ei pysty, viitsi tai ehdi. Saa niitä rehuja kaupastakin :)

   Poista