lauantai 24. lokakuuta 2015

Onko sillä väliä?

Sijainti, tuo kiinteistövälittäjien mielestä tärkein asia asunnon ostamisessa. Mutta ajaako se itse asunnon ohitse? Asunnon saat aina remontoitua mieleiseksesi, mutta sijaintiin et pysty teoillasi vaikuttamaan.


Tätä olen miettinyt viime aikoina, kun olen selannut Oikotien asuntotarjontaa puolitosissani. Meillä on todennäköisesti vuoden päästä edessä asunnon vaihto ja pahimmassa tapauksessa paikkakunnan vaihto. Olen maalaillut haavekuvia siitä, millainen seuraava asuntomme voisi olla. Antaisinko sen haitata, mikäli löytäisin unelmieni talon, mutta sen vieressä olisi teollisuusalue? Tai kaupungin vuokratalo? Junarata? Ja mistä sen tietää vieraalle paikkakunnalle muuttaessa, että minne siellä kannattaa muuttaa ja minne ei? Onko olemassa oikeasti huonoja kaupunginosia?


Kerrostaloissa on tunnetusti ylimmät kerrokset arvostetumpia kuin alemmat kerrokset ja rivitaloissa annetaan arvoa päätyasunnoille. Jos on ostamassa niin sanottua väliaikaiskotia, joka myydään muutaman vuoden päästä, niin asunnon sijaintiin talossa sekä paikkakunnalla kannattaa kiinnittää ehkä enemmän huomiota kuin tapauksessa, jossa ollaan ostamassa loppuelämän kotia. Lähtökohtaisesti seuraavan asuntomme pitäisi olla nimenomaan loppuelämän koti, joten paitsi että sijainnin pitäisi olla pitkällä aikavälillä miellyttävä, mietittäväksi tulee myös etäisyydet työpaikalle, päiväkotiin, kouluun ja keskustaan.


Tätä asuntoa ostaessamme emme juurikaan tulleet miettineeksi sijaintia, mutta aloittelijan tuurilla tässä on käynyt ihan hyvin. Asuntomme on kadun päässä sijaitsevan talon ylimmän kerroksen päädyssä. Parvekkeelta on esteettömät näkymät kaukaisuuteen, keittiöstä ja makuuhuoneesta puolestaan sisäpihalle. Vastapäinen talo ei ole liian lähellä ja ikkunoistamme näkyy myös pala taivasta. Talomme on ympäröity lehtipuilla, joten jokaisesta ikkunastamme pilkottaa myös jotakin vihreää. Tällä kadulla on vain 50-luvulla rakennettuja pienkerrostaloja ja vieressä on omakotitaloalue. Keskustaan on matkaa vajaat kaksi kilometriä ja vierestä löytyy niin kaupat, koulut, lenkkimaastot kuin bussipysäkitkin.


Toisaalta asian voisi ajatella niinkin, että asumme lentokentän, junaradan, teollisuusalueen ja yhden kaupungin pääväylän rajaaman neliön keskellä. Jos oikein tarkasti katsoo, niin olohuoneemme ikkunasta kajastaa Prisman vihreä kyltti. Parin kadun päässä on koko kadun matkalta opiskelija-asuntoja. Rekat käyttävät asuinkatuamme oikoreittinä ja liikennettä on muutenkin melko paljon lähikaduilla. Keskustaan on tosiaan se kahden kilometrin matka, jonka taittaa mieluummin pyörällä tai autolla kuin kävellen. Näkökulma-asioitahan nämä ovat. Ja harvoin sitä tulee mietittyä näitä asioita asunnossa sisällä ollessa, joten minkä verran ikkunoista avautuvilla maisemilla on todellisuudessa väliä? Kaikkeen tottuu, eikö?Jos saisin toivoa, unelmieni talo olisi metsän tai pellon laidalla. Naapureita ei näkyisi pihalta. Koirat voisi laskea huoletta pihalle juoksemaan. Talon tulisi kuitenkin olla melko lähellä keskustaa, maksimietäisyys saisi olla kymmenisen kilometriä. Ehdottomia turn offeja minulle olisi ison tien läheisyys ja teollisuusalueet. 


Kumpi siis menee edelle; asunto vai sijainti? Oletko jättänyt vuokrasopimuksen tai kaupat tekemättä asunnon sijainnin takia, vaikka kohde olisi muutoin ollut mieleinen?

4 kommenttia:

 1. Me ostettiin loppuelämän koti, kun tähän nyt runsas puolivuotta sitten muutettiin. Olihan se omakotitalokin josta lähdimme, loppuelämän koti, mutta miehen sairastettua vakavasti, piti vaan ottaa lusikka kauniiseen käteen ja miettiä asiat uudestaan.....jos huonosti olisi käynyt, en siinä olisi yksin pystynyt asumaan. Aina olen tykännyt vanhoista taloista ja nyt asumme uudessa rivitalossa....no sentään päädyssä..:))
  Teillä on kyllä kaunis koti, mutta uskon, että saatte tehtyä uudestakin kodikkaan ja teidän näköisen, olisi sitten missä vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se valitettavasti menee, ettei elämää voi suunnitella etukäteen. Joku, mikä on tarkoitettu loppuelämän jutuksi, saattaakin osoittautua vain väliaikaisratkaisuksi. Mutta vallitsevasta tilanteesta täytyy ottaa parhaat puolet irti :)

   Poista
 2. Ostaessani tätä nykyistä kotia oli selvää, että asunnon tulisi sijaista tietyillä asuinalueilla, lähellä keskustaa, mutta kuitenkin erityisen viihtyisällä alueella. Suurin haave oli muuttaa puutaloon. Nyt asun puutaloasunnossa, juurikin toivomassani kaupunginosassa. Kauempaa olisin saanut enemmän neliöitä, mutta tämä alue ja tämä asunto <3. Olen niin tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että asiasi ovat järjestyneet toivomallasi tavalla :) Yleensä asuntoasioissa joutuu jonkun kompromissin tekemään, oli se sitten sijainti, neliöt, ulkonäkö tai rakennusvuosi. Miulla on melko pahanlaatuinen päähänpinttymä tulevan taloni ulkonäöstä, joten voisin todennäköisesti joustaa sijainnista.

   Poista