maanantai 8. kesäkuuta 2015

Parveke 2015

Meillä tapahtunut ainoa viime aikainen "uudistus" on kesäkukin somistettu parveke. Pelargoniat ovat viime vuotisia, talven yli säilyneitä yksilöitä, joiden seuraksi hankin lobelioita, petunioita ja muratteja laatikoihin. En ole sellainen ihminen, joka hankkisi vain yhden värisiä kesäkukkia tarkan suunnitelman mukaisesti. Tykkään ennemminkin sellaisesta sekalaisesta seurakunnasta vähän rähjäisissä ruukuissa, tiedättekö, vähän sellaiseen eteläeurooppalaiseen tyyliin. En myöskään viitsinyt satsata rahallisesti paljoa noihin parvekekukkiin, koska ainakin viime vuonna kesäloma meinasi koitua niiden kohtaloksi enkä usko, että tämä vuosi tekee poikkeuksen...

pelakuu pelargonia omenalaatikko parveke

pelakuu pelargonia kukka punainen

ruukku omenalaatikko kori riviera maison saviruukku terrakottaruukku parveke

parvekelaatikko lobelia istutus kesäkukka parveke jysk

valkoinen pelargonia pelakuu istutus kesäkukka parveke

kekkilä vihervitriini tomaatti kasvihuone parveke

Parvekkeen nurkassa tönöttää Vihervitriini, joka tunnetaan paremmin nimellä tomaattitalo. Tomaattitalossa asuvat sulassa sovussa tomaatit. pinaatit, lehtikaalit, tillit, oregano sekä mintun ja basilikan taimet. Ennalta-arvatusti parvekepuutarhani laajuus lähti hieman lapasesta ja jouduin poistamaan pari hyllylevyä, jotta sain kaikki kasvit mahdutettua tomaattitalon sisuksiin, mutta ainakin toistaiseksi kasvit mahtuvat elelemään tuolla. Odotan jo kovasti satoa!

Onko muuten jollakulla tietoa siitä, miksi pelargonian lehdet muuttuvat punaisiksi? Valkoisen, lattialla majailevan pelargonian lehdet ovat pysyneet kirkkaan vihreinä, mutta kaiteella olevien punaisten pelargonien lehdet ovat muuttuneet aivan punaiksi. Ulkonaoloaika, lannoitus ja kastelutiheys ovat olleet kukilla aivan samat, ainoa ero tulee auringonvalosta. Voiko kyse olla siis siitä, että punaisten pelargonioiden lehdet ovat altistuneet enemmän auringonvalolle?

5 kommenttia:

 1. Kivalta näyttää teidän parvekkeella! Oudot nuo pelargonian lehdet, en ole törmännyt moiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mie yritin googletella punertuvista pelargonian lehdistä, mutta en löytänyt mitään aiheeseen liittyvää. Tuntuu tosiaan oudolta, että toisen kasvin lehdet ovat normaalit, mutta toiset ovat aivan punaiset. Hassua.

   Poista
 2. Sama täällä...yhden palakuun lehdet ovat alkaneet punertua....on vielä tuolla etupihalla, jonne ei aurinko paista, kuin vasta illalla, että ei siitäkään pitäisi olla kyse. Ensin ajattelin, että olisiko saanut kylmää.
  Tuollaiselle tomattitalolle olisi käyttöä...yksi tomatti on kasvamassa tuolla teranssilla..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En siis ole ainoa! Minkä värinen sinun punalehtinen pelargoniasi on? Saattaa olla kaukaa haettua, mutta mietin, että voisiko kukinnon värillä olla jotain tekemistä lehtien punertumisen kanssa?

   Poista
  2. Pelakuuni on punainen ja on kolmatta kesää nyt minulla, eikä ennen ole punaisia lehtiä ollut. Joku sitä nyt vaivaa..:)

   Poista