sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Katse kevääseen

Eihän se minun kasvihöpsöys ole noihin viherkasveihin ole jäänyt. Niinkuin syksyllä jo kerroin, vein kesällä parveketta sulostuttaneet pelargonit talveksi kellariin toiveissa saada niistä ensi kesäksikin kesäkukat. Ja täytyy sanoa, että lupaavalta näyttää! Toin osan pelargoneista jo sisälle saamaan enemmän valoa (liian aikaisin, ainakin mikäli on uskominen netin keskustelupalstoja) ja muutama jäi vielä kellariin vertailun vuoksi. Toivotaan, että edes joku yksilö jaksaisi sinnitellä kevääseen asti.Noista pelargoneista kovin rohkaistuneena tulin ostaneeksi Kodin Ykkösen loppuunmyynneistä kukkasipuleja. Kun kerran onnistuin talvehdittamaan pelargonit, niin helpostihan helmililjojen kasvattaminen sipuleista käy. On sitten kevätauringon lämmittäessä jotain kukkivaa parvekkeella. Paitsi ettei ole, mikäli ne tätä menoa kasvavat... (Kuvat on otettu jo kuun alussa, tällä hetkellä pisimmät roikaleet ovat jo 15 cm pitkiä ja ruukun reunaa vasten köllöllään.)Vaikka tuo helmililjojen kasvanut ei mennyt ihan kuin Strömsössä, niin tämäkin kokemus kasvatti itseluottamustani Suurena Viherpeukalona ja menin tilaamaan Kekkilän Vihervitriinin halvennuksesta. Vihervitriini ei ole vielä meille saapunut ja maassakin on edelleen reippaasti lunta, mutta suuntasin jo yrttipuutarha mielessä hamsteroimaan säiliöruukkuja Kontista. Säiliöruukkuja siksi, että viime kesänä yrtit pääsivät hieman nuupahtamaan kesäloman aikana. Kuten olen aiemmin todennut, maltti ei ole vahvimpia puoliani. Siemeniä en sentään ole vielä ostanut, joskin olen googletellut kaikenlaisia kasvihuoneeseen sopivia lajeja. Ajattelin kasvattaa ensi kesänä ainakin basilikaa, minttua, pinaattia ja ehkä tomaattia, mikäli tilaa yrteiltä jää.

Toivon todella, että tuo Vihervitriini tuo helpotusta erittäin vakavaan puutarhakuumeeseeni. Eräänä yönä näin jo unia rivitalon pihasta, jossa oli pieni hyötypuutarha. Pahimmassa tapauksessa tämä kasviharrastukseni koituu odotettua kalliimmaksi ja saa kuusinumeroisen hintalapun kylkeensä...

4 kommenttia:

 1. Pelargonit on kyllä ihania. Mäkin vein omat talvehtiin kellariin. Enpä oo muistanut käydä katsomassa niitä, joten saapi nähdä miten ne on talvehtinut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän ne siellä ole pärjänneet :) kannattaa kuitenkin käydä vettä niille antamassa.

   Poista
 2. Mä olen talvehdittanut omat 19 pelargonia olohuoneessa, kun viileää kellaritilaa ei ole. Tällä hetkellä n. puolet vihertää eli ovat hengissä. Sama homma oli viime vuonnakin. Osa pelakuistani on ilmeisesti yleisestikin vaikeita saada säilytettyä talven yli, parhaiten ovat säilyneet (jo siis ainakin 2 talvea) sellaiset "nimettöminä" myydyt vaaleanpunaiset, ehkä Mårbacka-pelargonit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että pelargonit säilyvät myös lämpimässä! Ehkä noilla miun kellarista tuoduilla yksilöillä on toiveita selvitä kesään asti :)

   Poista