perjantai 19. syyskuuta 2014

Rakkahat romut

Sain Pilviraitin Marjaanalta haasteen kerätä kokoon seitsemän rakkainta esinettä. Ensimmäinen ajatus oli, että en varmana keksi niin montaa. Viime aikoina olen pistänyt tavaraa myyntiin surutta ja olen muutenkin koittanut vältellä kiintymästä materiaan. Sitten aloin katselemaan ympärilleni ja pohtimaan, mitkä tavaroista ottaisin mukanani seuraavaan kotiini, ja jopa rupesi tavaroita löytymään. Mihinkään tärkeysjärjestykseen en osaa esineitä laittaa, mutta tässä ne tulevat, satunnaisessa järjestyksessä:

1.-3. Artekin ruokailuryhmä, Golden Bellit ja merikartat

Artekin ruokailuryhmästä olen kertonutkin aiemmin mm. täällä ja täällä. Long story short: pöytä ja mustat tuolit huuto.netistä, ruskeat tuosta naapurista itsepalvelukirpparilta. Ajaton klassikko, eikä sitä ole ostaa rysäytetty kerralla, vaan palaset on kerätty osissa. Ruskeat tuolit on tarkoitus vyöttää uudelleen, joten ruokailuryhmän valmiiksi saattaminen on edelleen kesken, mutta se ei haittaa. Hiljaa hyvä tulee.

Golden Bellit menee samaan ajaton klassikko -kategoriaan. Toisen sain lahjaksi armaaltani ja toinen ostettiin remontin päätteeksi säästetyillä rahoilla. Ne on niin kauniit, että tuijottelen niitä päivittäin. Lisäksi aurinko heijastuu niistä upeasti.

Merikartat, kuten edellä mainitut tavaratkin, ovat muuttaneet edellisestä kodista tänne ja muuttavat varmasti myös seuraavaan kotiin. Nyt ne ovat tuossa paraatipaikalla ja niitäkin tulee katseltua joka päivä yhdessä kultakellojen kanssa. Moni meillä käyvistä vieraista koittaa saada itsensä kartalle. Toiset onnistuvat siinä paremmin kuin toiset ;) Mustakehyksinen kartta on miehen edesmenneen papan syntymäpäivälahja, joten sillä on kartoista enemmän tunnearvoa. Ei tuo metallikehyksinenkään täysin merkityksetön ole: kartta itsessään on peruskartta jostain laatikonpohjalta, mutta sen kehystämiseen on käytetty erään kirppisreissun kaikki roposet.
4. Eteisen kaappi

Muistaakohan joku entisen kodin eteisessä olleen ja nykyisen kodin makkarissa debytoineen puuhyllyn? Se ei ole enää puunvärinen hylly, vaan valkoinen kaappi. Hylly koki elämänsä muutoksen tänä kesänä, kun tiedostin, että en ole alkuunsakaan hyllyihmisiä. Koska hylly on ollut alunperin liukuovellinen lasivitriini, siihen oli helppo teettää ohuesta vanerista ovet vanhoihin uriin. Uusien ovien takia hylly piti käsitellä jotenkin ja päädyimme tylsästi valkoiseen maaliin. Eipähän jäänyt sävyeroja. Hylly, siis nykyinen kaappi on siinä mielessä erityinen kaluste, että ruinasin sen itselleni vanhasta työpaikastani. Olisittepa nähneet pomon ilmeen, kun kävin kinuamassa hyllyä itselleni. Meni miesparka aivan hämilleen :)4. Kivi-tuikut

Näitä on meillä monta. Alunperin keräilyinnostus taisi lähteä anoppilasta. Heillä on ollut tapana ostaa joka joulu kolme samanväristä Kivi-tuikkua ja yllättäen tuikkuja on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kertynyt heille melkoinen määrä. Se on aika vaikuttava näky, kun talossa ei ole sisällä muuta valonlähdettä kuin kymmenet tuikkivat Kivi-tuikut. Kaikki lämpimät, hehkuvat, upeat värit pääsevät oikeuksiinsa, kun tuikkulyhdyn sisällä on palava tuikku, vaikka kauniita ne ovat sellaisenaankin. Värejä voi sekoitella mielinmäärin ja kun värivalikoima on laaja, saa näillä tuikuilla loihdittua oikeanlaisen tunnelman jokaiseen vuodenaikaan. Itsekin olen saanut suurimman osan Kivistäni lahjaksi. Kaksi vuotta sitten vastavalmistunuttua maisteria muistettiin kymmenillä erivärisillä tuikuilla, kiitos vielä siitä!6. Makuuhuoneen yöpöydät

...jotka ovat itseasiassa tällä hetkellä varikolla, joten tuoreita kuvia ei ole saatavilla. Vanhan lookin voit kurkata mm. täältä. Alla olevat kuvat on kesältä, jolloin kauan harkittu hiomisprojekti alkoi. Sitten tuli syksy ja hiomisinto laantui, joten projekti on edelleen vaiheessa. Yöpöydät, tai oikeastaan työpöydän laatikostot ovat peräisin isäni kotitalosta, kuten olen aiemminkin kertonut. Mikäli oikein muistan, laatikostot ovat matkanneet evakkokuormassa isäni kotitaloon ja sieltä ne siirtyi aikanaan omaan lapsuudenkotiini, josta otin ne matkaani omilleen muuttaessani.


7. Pihakirppislöytö

Tämä viimeisin huonekaluhankinta on vienyt välittömästi paikan sydämestini. Sen tarinan voit lukea täältä.Listalle olisi voitu ottaa myös uutena mutta alella hankittu tv-taso, mamman vanha lampunjalka, kirpparilta löydetyt Kilta-tuolit (kurkkaa vaikka täältä), ennakkoperintönä saadut vanhat maljakot tai olohuoneen nurkassa nököttävä vanha valaisin. Minulle tavarasta tekee tärkeän se, että se on harkiten ostettu, tärkeältä ihmiseltä saatu tai kaunis ja sattumalta löydetty. Ajattomuus ja klassikon ainekset kiinnostavat, kuten myös se, että tavaralla on historia - tunnenpa sitä itse tai en. Tavaraa tulee voida huoletta käyttää, mutta sitä tulee myös voida huoltaa, siksi Ikean lastulevyt eivät päätyneet tähän listukseen. Ehtaa tavaraa sen olla pitää.

En haasta ketään tähän erityisesti mukaan, tarttukoon haasteeseen ken haluaa. Ilmoitathan kuitenkin kommenttiboksissa, mikäli olet lähtenyt listausta tekemään, luen niitä kyllä mielelläni!

6 kommenttia:

 1. Kiva kun tartuit haasteeseen! Teidän ruokailuryhmä valaisimineen ja kirppislöytö nojatuoli ovat aivan ihania. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) tää oli hauska haaste!

   Poista
 2. Ihania rakkaita "romuja" sinulla! Artekin ruokailuryhmä lamppuineen on aivan hurmaava, Ja kuvissa on ihana tunnelma valoine ja varjoineen. Alimmainen tuoli muotokieleltään nii kaunis ja väri on aivan huippu. Mahtava löytö. Täälläkin huushollissa tykätään ehtaa puusta. Sohva nyt on roudattu IKEAsta ja saa kestää sen ajan, kun lapsi on pieni. Sen verran tiuhaan on saanut päällisiä pestä =) Mietitään sitä sitten myöhemmin uudestaan. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) nyt on kiva kuvailla, kun aurinko on paistanut niin kauniisti. Aurinko paistaa meidän olohuoneeseen juuri ennen laskua, joten sen valo on ihan kullankeltainen.

   En sano, etteikö IKEAsta voisi tehdä kestäviäkin löytöjä. Olen kuullut paljon hyvää mm. heidän sängyistä, keittiöistä ja myös osasta sohvia. Ja budjettiratkaisuksi IKEAn kalusteet ovat kyllä omaa luokkaansa. Meillä nuo muutamat IKEAt on juurikin näitä pakon sanelemia budjettiratkaisuja, joten niihin ei ole tullut samanlaista tunnesidettä kuin moniin muihin tavaroihin.

   Mukavaa viikonloppua myös siulle :)

   Poista
 3. Pihakirppis löytösi on huikea!!! Tein samantapaisen Askon löydön viime kesänä, siitä blogissani jahka pääseen verhoilemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin miustakin! Sydän alkoi tykyttää heti kun näin sen, joten tiesin samointein, että tuoli on saatava meille. Jään odottamaan postaustasi! Voi olla, että tuokin tuoli päätyy vielä joskus verhoiltavaksi vaikka tuo sininen kangas onkin priimakunnossa. Vaihtelunhalu, you know...

   Poista