lauantai 5. lokakuuta 2013

Budapest

Pitkään ilmassa ollut matkakuume sai helpotusta, kun päätimme varata lennot Budapestiin. Matkakohteen valinnassa määräävin tekijä taisi olla lentojen hinta sekä ajankohta. Lähtö Budapestiin oli tiistaiaamuna ja paluu perjantaina iltakoneella eli kaupungissa kerkesi pyörimään neljä lähes kokonaista päivää. Toki siellä olisi riittänyt nähtävää useammaksikin päiväksi, mutta neljä päivää riitti oikein mainiosti meidän tarpeisiin. En lähde sen kummoisempaa matkakertomusta tarinoimaan, mutta heitettäköön muutama käytännön vinkki kaupunkiin ehkä joskus aikoville. Pienestä matkaoppaasta löytyy myös kallisarvoisia vinkkejä.

Kaupunki: Sanoisin, että klassinen eurooppalainen pääkaupunki hienoisilla neuvostoliittolaisilla vivahteilla. Vanhoja, hieman rapistuneita kivirakennuksia, kauniita siltoja ja korkeita torneja. Tonava jakaa kaupungin vanhempaan Budaan ja uudempaan Pestiin. Illalla kaupunki on kauneimmillaan, kun kaikki rakennukset ja sillat on koristeltu valoin. 
 


Kaupunkilaiset: Mukavia. Ulkonäöllisesti ja tyylillisesti muistuttavat hyvin pitkälti suomalaisia. Yllätyin siitä, kuinka hyvin he puhuivat englantia. 

Julkinen liikenne: Toimivaa. Metro- ratikka- ja bussipysäkkejä on kaikkialla ja vuoroja menee muutaman minuutin välein. Lentokentältä pääsee keskustaan bussi+metro -yhdistelmällä noin puolessa tunnissa. Joella toimii myös julkisen liikenteen laiva. Suosittelen ostamaan edullisen matkakortin, joka käy kaikkiin julkisen liikenteen kulkuvälineisiin, myös siis jokilaivaan. Hintoja ja vaihtoehtoja voit katsoa täältä: http://www.bkk.hu/en/prices/ (1€ on likimain 300 forinttia). Kulkuvälineet olivat hieman ikääntyneitä ja etenkin metrojen kunto herätti epäilyksiä, mutta hengissä selvittiin. Budan puolella on lisäksi tuollainen vanha juna (keskimmäinen kuva alla), joka nousee ylös kukkulalle. Tähän ei valitettavasti pääse matkakortilla, vaan siitä veloitetaan erikseen. Lipun hinta oli muistaakseni noin 3 euroa/henkilö. Toki Budapestistä löytyy myös perinteisiä kiertoajeluita, mutta ne olivat melko tyyriitä (n. 20€/hlö) etenkin kun julkisilla pääsee oikein mainiosti katselemaan kaupunkia.
Ruoka: Nams, hyvää oli. Olen niin kaikkiruokainen, että tähän pötsiin uppoaa lähestulkoon kaikki, mitä lautasella eteen kannetaan mutta uskoisin, että myös ronkelimmat löytää kaupungista syötävää. Ruokalistat koostuvat aika pitkälti siipikarjasta, kaalista, gulassista, papukeitosta, haudutetusta lihasta ja tottakai, paprikasta. Kivoja ravintoloita näytti olevan katujen Krúdy Gyula utca ja Október 6. utca varrella. Vak Varju osoittautui suosittelemisen arvoiseksi ravintolaksi. Siellä oli rento fiilis ja tunnelmallinen sisustus, tietysti myös hyvää ruokaa. Unkarilainen erikoisuus on uppopaistettu leipä, johon saa valita päälliset (kts. alla). Päällisiä löytyy niin suolaisen kuin makean nälkään. Käsittääkseni paikalliset syövät näitä creme fraichella ja juustoraasteella. Leipiä myydään ainakin kauppahallissa mutta varmasti näitä saa myös muualta. Syötiin tällaiset viimeisenä päivänä aamupalaksi ja voin kertoa, ettei nälkä kurissut vatsassa koko päivänä. HUH!


Hintataso: Hintataso oli hieman vaihteleva. Vaatteet niin kaupoissa kuin kirppiksillä ovat suurinpiirtein samanhintaisia kuin Suomessa, joskin kurssieroilla voi tehdä hieman voittoa. Ruuassa on puolestaan selkeä ero Suomen hintoihin. Keiton saa ravintolasta parilla eurolla, kunnon aterian noin kuudella-kymmenellä eurolla. Viinilasillinen maksaa suurinpiirtein pari euroa. Viimeisenä iltana käytiin syömässä "kunnolla" eli otettiin alku- pää- ja jälkiruuat sekä lasilliset viiniä, niin laskun loppusumma oli noin 50 euroa. Julkisen liikenteen matkakortit ovat mielestäni kohtuullisen hintaisia. Hotelleissa hintavaihtelu oli suurta. Halvimmillaan kaupungissa yöpyy noin 30 eurolla mutta kalleimmillaan hotellista sai pulittaa yli sata euroa yöltä. Hintavertailu siis kannattaa.

Tekemistä: Ainakin me saimme matkakortin mukaan Budapest-oppaan, jossa oli lueteltu sivutolkulla erilaisia kohteita eli kannattaa etsiä käsiinsä tällainen opas. Siitä löytyi käymisen arvoisia museoita, kylpylöitä, nähtävyyksiä sekä kiertoajelureittejä. Me vierailimme reissumme aikana Hospital in the rock -museossa sekä holokaustimuseossa ja toki tällaisen lapsenmielisen piti päästä myös eläintarhaan. Kylpylät jäivät valitettavasti kokematta, koska molemmat meistä kärsi sitkeästä nuhasta, mutta sen sijaan pyörimme kaupungilla ostoksilla. Pääostoskatu on Vaci utca, jonka varrella on lukuisia liikkeitä, mutta kaupungista löytyy myös nimensä mukaisesti valtavia Mammut-tavarataloja ja ostoskeskuksia. Näissä vierähtää tunti jos toinenkin eli ostosten teolle kannattaa varata kokonainen päivä. Suosittelen myös piipahtamista eläväisissä kauppahalleissa, joita taitaa muistini mukaan löytyä kaupungista kuusi kappaletta. Sieltä saa hankittua tuliaisiksi niin Tokaji-viinit kuin kuivatut paprikatkin. Näissä on myös pieniä ravintoloita, joissa voi käydä täyttämässä kurnivaa vatsaa.Hotelli: Hotellimme oli matkaseuralaiseni valitsema eikä valinta olisi voinut onnistua paremmin! Suosittelen lämpimästi yöpymistä Central Hotel 21:ssa muillekin. Kolme yötä kahden hengen huoneessa maksoi n. 140 euroa, joka on varsin edukas hinta (olen maksanut Helsingissä yhdestä hotelliyöstä 190 euroa! Onneksi meni firman piikkiin!). Hotelli on vanhassa kerrostalossa ja huoneet on remontoitu moderneiksi ja viihtyisiksi. Huoneet ovat tosin pienehköjä, mutta me emme käyneet hotellilla muuta kuin nukkumassa eli ahtaanpaikankammo ei päässyt yllättämään. Henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja avuliasta. Aamupala ei sisälly huoneen hintaan, mutta sen saa ostaa erikseen. Kävimme yhtenä aamuna hotellilla aamupalalla, eikä siinäkään suuria moitteita ollut. Valikoima on suppeahko, mutta ainakin minä sain napani täytettyä. Tarjolla oli muutamaa erilaista leipää ja leivänpäällistä, muroja, mysliä ja jugurttia, juomina mehua, kahvia ja teetä. Perussetti siis. Hotelli on tosin niin hyvällä paikalla, että ihan lähiympäristöstä löytyy kahviloita, jotka tarjoavat aamupalaa eli näissäkin voi vaihtoehtoisesti ruokailla. Hotellin lähellä on myös ruokakauppoja eikä se ollut kuin muutaman korttelin päässä ratikkapysäkeistä, joten sen sijainti on mitä parhain. Katu, jolla hotelli sijaitsee, on melko hiljainen etenkin ilta-aikaan, joten melu ei kantaudu sisälle huoneisiin. 

Jos jotain kysymyksiä heräsi, voin yrittää vastata niihin, tai ainakin voin delegoida ne matkakamulleni, joka vastasi kartan käytöstä :)

1 kommentti: