keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

VaakunaDuunihommat ovat vieneet kuukauden sisällä muutamaankin otteeseen Helsinkiin, jossa olen yöpynyt Vaakunassa. Wikipedia (tuo aina niin luotettava lähde) kertoo hotellin historiasta näin: "Hotelli Vaakuna rakennettiin ja avattiin Helsingin vuoden 1940 olympialaisia varten. Rakennustyöt aloitettiin jo 1930-luvun puolivälin jälkeen. Talvisota kuitenkin keskeytti hankkeen.

Ravintola Vaakuna avattiin maaliskuussa 1947 samoin kuin nykyisen Largo -ravintolan paikalle Pika-Pala, josta sittemmin kuoriutui Vaakuna-Grilli. Vaakunan hotelli, aluksi 7. ja 8. kerros avattiin kesäkuussa 1952. Vaakuna oli vuoteen 1952 saakka kaupungin "hienoimman" ravintolan maineessa, kunnes Palace-hotelli avattiin, kertoo talon henkilökunta Vaakunan 30-vuotisjuhlajulkaisussa vuonna 1977.

Vielä 1990-luvun alussa ravintola tunnettiin kalliista apajapöydästään ja siitä, että se rauhallisuudestaan johtuen soveltui hyvin mm. liikeneuvotteluihin.

Vaakunan rakennuksen suunnitteli arkkitehti Erkki Huttunen käyttäen kalustesuunnittelussa apunaan oman toimistonsa väkeä. Hotellin sisustuskin tuli pääosin Huttusen toimiston tiimin tehtäväksi. Tuolit tulivat muualta. Valaisimet olivat Paavo Tynellin, tekstiilit Greta Skogster-Lehtisen.

Vaakunan rakentaminen ajoittuu vaikeaan sodanjälkeisen aikaan, jolloin rakennus- ja muusta tarvittavista materiaaleista oli pula. Huttusen kekseliäisyyden, HOK:n silloisen kauppaneuvos Lauri Koskivaaran intensiivisellä kiinnostuksella ja hyvillä liikesuhteilla onnistuttiin kuitenkin luomaan funkkishenkinen kokonaisuus, josta tuli yksi Helsingin hotelli- ja ravintola-arkkitehtuurin maamerkkejä."

Kuvissa on muutamia silmiin sattuneita paloja hotellin nykyisestä sisustuksesta. Tuo ensimmäisen kuvan 8. ja 9. kerroksen välissä oleva massiivinen valaisin on mielettömän upea! Pidin älyttömästi myös hissien ympärillä olevan marmorilaatan ja messinkiyksityiskohtien yhdistelmästä. Klassinen mutta erittäin näyttävä yksityiskohta. Jos yöpymistarvetta ei ole niin kannattaa käydä hotellin katolla lasillisella, näkymät ovat nimittäin hyvät:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti